FOOD BOOK #5


Dziś zapraszam Was na kolejne inspiracje żywieniowe, które raz na jakiś czas pojawiają się na moim blogu. Nie jest to jadłospis z całego dnia, tylko kilka ciekawych propozycji posiłków. Staram się wybierać produkty pełnowartościowe, dużo improwizuję (zazwyczaj z pozytywnym skutkiem) i jestem zwolenniczką szybkiego przygotowywania posiłków - dlatego będę inspirować Was daniami, które wykonacie maksymalnie w 20 minut.


Moja propozycja na śniadanie to płatki owsiane lub jaglane, które można serwować z jogurtem lub ugotować na mleku - ja osobiście wybieram zawsze pierwszą opcję. Do tego dorzucam jakiś owoc, w tym przypadku były to sezonowe truskawki oraz granat, za którym ostatnio szaleję. Całość posypałam pyłkiem pszczelim oraz nasionami CHIA.



Propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek są grzanki (robione w tosterze) z chleba żytniego na naturalnym zakwasie. Na kanapki położyłam serek kozi, do którego sama dodałam suszone pomidory oraz natkę pietruszki.


Propozycja na obiad, który kojarzy mi się z okresem letnim, a mianowicie ziemniaki z wody, fasolka szparagowa oraz jajka sadzone. Danie proste i smaczne.


Na koniec sałatka na kolację do której wrzuciłam sałatę rzymską, paprykę czerwoną, suszone pomidory, ser sałatkowy, oraz mini mozarellę. Do tego sos zrobiony z oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina oraz ziół prowansalskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz